دسته بندیدین و مذهب
فرمت فایلdoc
تعداد صفحات35
حجم فایل65 کیلو بایت

پس از پرداخت، لینک دانلود فایل برای شما نشان داده می شود

پرداخت و دانلود

حکومت های یک حزبی

امام خمینی و تحزب

چكیده

 

امام خمینی به عنوان مرجعی بزرگ و رهبر انقلاب اسلامی ایران و بنیان‌گذار جمهوری اسلامی در ایران با پدیده تحزب و احزاب ی دارای دیدگاه خاصی است كه می‌تواند در جامعه امروز ما راهگشا باشد. دیدگاه او را می‌توان در پنج مرحله مورد بررسی قرار داد. در اولین مرحله یعنی پیش از انقلاب اسلامی ایران امام خمینی به دلیل وابستگی احزاب ی به بیگانگان یا فرمایشی و غیرآزاد بودن آنها، اصولاً آنها را عامل پراكندگی در جامعه و نفوذ بیگانگان یا وابسته به رژیم می‌دید. از همین روی بطور كلی با فعالیت احزاب ی و تحزب مخالفت ورزیده و فعالیت آنها را فتنه‌انگیز دانسته بود.

 

در مرحله دوم یعنی در آستانه پیروزی انقلاب اسلامی ایران امام بر فعالیت احزاب مردمی و تأمین‌كننده منافع مردم صحه گذاشته و فعالیت آنها را ـ حتی احزاب غیراسلامی و نامسلمان را ـ آزاد اعلام نمودند، اما این آزادی را مشروط به مضر نبودن فعالیت آنها برای اسلام و مصالح عمومی دانسته‌اند.

 

مرحله سوم رویكرد امام خمینی به احزاب ی، سالهای نخستین بعد از انقلاب را دربرمی‌گیرد. در این مقطع، امام كه پراكندگیهای ناشی از فعالیت گروهها و احزاب ی را می‌دید، بر بقای انقلاب و استمرار نظام نوپای اسلامی بیمناك شد و این پراكندگیها را عاملی در جهت تضعیف انقلاب می‌دانست بنابراین به طور مكرر در سخنانشان، خواستار اتحاد گروههای ی در جامعه شدند ولی تذكرات امام در مورد وحدت بین گروههای ی نتیجه‌بخش نبود. چهارمین مرحله از نگرش امام خمینی به فعالیت احزاب را از سال 1360 تا 1367 مورد بررسی قرار داده‌ایم؛ مقطعی كه در ابتدای آن، سازمان مجاهدین خلق (منافقین) دست به اقدام مسلحانه علیه نظام نوپای اسلامی زده بود؛ در این مقطع امام نظر چندان مثبتی به فعالیت احزاب نداشت و حتی احزاب اسلامی كه بوسیلة یاران امام نیز تأسیس شده بودند ـ نظیر حزب جمهوری اسلامی ـ منحل شدند.

پنجمین و آخرین بخش این پژوهش به رویكرد امام خمینی نسبت به حزب و پدیدة تحزب بعد از سال 1367 می‌پردازد كه در این زمان، با پایان یافتن جنگ و تثبیت نظام، فضا برای فعالیت احزاب بیشتر مهیا شد بطوری كه امام با انشعاب در جامعة ت مبارز و تشكیل مجمع ون موافقت كرد.

واژه‌های كلیدی: امام خمینی، حزب، تحزب، احزاب ی

دیباچه

 

امروزه بررسی دیدگاه امام خمینی در مورد پدیده‌های ی ـ اجتماعی در حال حاضر در نظام جمهوری اسلامی به شدت پراهمیت و حیاتی است، چرا كه امام خمینی با عنوان رهبر انقلاب، بیشترین نقش را در پیروزی انقلاب داشته‌اند؛ در عین حال ایشان به عنوان بنیانگذار نظام ی جدید نیز مسیر و اهداف كلی این نظام ی را تعیین كرده‌اند. از طرفی دیگر حاكمان نظام جمهوری اسلامی، در ت‌ورزی و كشورداری همیشه خود را تالی و پیرو خط امام خمینی می‌دانند؛ با این حال وقتی به عملكرد‌های متفاوت و یا احیاناً متعارض آنان در برخورد با پدیده‌های اجتماعی و ی برمی‌خوریم، برایمان این پرسش پیش می‌آید كه براستی كدامین دیدگاه با آرا و نظرات امام خمینی انطباق دارد؛ و البته آشكار است كه بهترین راه تشخیص راه امام، مراجعه به گفته‌ها و نظریات خود ایشان از طریق مراجعه به آثار ایشان است تا به این وسیله، سره از ناسره تشخیص داده شود، چرا كه گفته‌ها و دیدگاه‌های امام، مسیری را برای حركت منطبق با رویكرد ایشان فرا راه ما روشن می‌كند. البته در این میان توجه به یك اصل اساسی نباید مورد غفلت قرار گیرد و آنهم اینكه در پژوهشهایی كه در حوزة علوم انسانی صورت می‌گیرد، قطعیت در نتایج و دستاوردهای آن تا حدودی بعید به نظر می‌رسد. رویكرد امام خمینی نسبت به احزاب در شرایط متفاوت و مقاطع تاریخی متفاوت، تغییراتی داشته است. آنچه باید همواره در نظر داشت این است كه روند موضع‌گیریها و سخنان امام خمینی بیانگر این است كه رویكرد امام در مورد احزاب فرمایشی رژیم پهلوی قاعدتاً متفاوت از رویكرد ایشان به احزابی نظیر حزب جمهوری اسلامی و سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی باشد بنابراین با توجه ویژه به این امر باید در مورد دیدگاه امام خمینی نسبت به پدیده‌های ی ـ اجتماعی خصوصاً احزاب ی، اظهارنظر كرد.

 

در ابتدا لازم است تا تعریف و تاریخچة مختصری از حزب و روند تشكیل اولین احزاب آورده شود، آنگاه به بررسی موضوع اصلی پژوهش بپردازیم.

 

تعریف حزب و روند تشكیل اولین احزاب

 

فرایند ت دارای اجزای متعددی است كه حزب نیز از آن دسته است. در بیان مفهوم حزب، تعاریف گوناگونی، از منظرهای متفاوتی بیان شده است.

 

به عقیدة گِتِل حزب ی مركب از گروهی از شهروندان كم و بیش سازمان یافته است كه به عنوان یك واحد ی عمل می‌كند و با استفاده از حق رأی خود می‌خواهد بر حكومت تسلط پیدا كند و تهای عمومی خود را عملی سازد. [عالم، 1375: 363]

 

پس از پرداخت، لینک دانلود فایل برای شما نشان داده می شود

پرداخت و دانلود


hamkarifile امام ,احزاب ,خمینی ,ی ,اسلامی ,فعالیت ,امام خمینی ,فعالیت احزاب ,انقلاب اسلامی ,رویكرد امام ,جمهوری اسلامی ,انقلاب اسلامی ایران ,روند تشكیل منبع

مشخصات

تبلیغات

آخرین مطالب این وبلاگ

آخرین ارسال ها

آخرین جستجو ها

الان بخر تحویل بگیر کم شنوایی و استفاده از سمعک هر چی که بخوای جی تی آ مدل بلیط قطار فدک کافه دیزاین بورس کاغذ دیواری خرم آباد تولیدی قابلمه گرانیت هلنا دانلود صنایع دستی پارسینه بهترین سایت